Bij hirudotherapie oftewel bloedzuigertherapie, worden bloedzuigers al duizenden jaren medicinaal gebruikt. Het zijn goedaardige parasieten die van een beetje mensenbloed en andere hogere zoogdieren leven. Deze bloedzuigers hebben stofjes in zich die helemaal afgestemd zijn op ons. 
In Duitsland is een bloedzuigerbehandeling in het ziekenhuis of bij een Heilpraktiker een heel normale behandeling.
Door behandelingen met bloedzuigers kunnen operaties zoals een kunstknie of heup vaak voorkomen worden.

In Nederland zijn er 6 academische ziekenhuizen waar bloedzuigers op de afdeling huidtransplantatie worden gebruikt.
 

Bloedzuigers zijn een soort 'biologische apotheekjes'.
Als de bloedzuigers op reflex- of pijnpunten worden gezet spuiten zij een combinatie van meer dan 80 tot 100 werkzame stoffen in het bloed die uniek zijn in soort en samenstelling. 

Daarnaast worden de stoffen o.a. via de lymfe en de kleine  bloedvaten verspreid door het hele lichaam waar ze ook hun heilzame werk doen.
Deze heilzame stoffen werken voor ons: pijnstillend, bloedverdunnend, ontstekingsremmend, gewrichtssmerend, bloeddruk en hormoon-regulerend, lymfe reinigend en antibacterieel.
 
Hier volgen een paar van de belangrijkste stoffen
Hirudine: remt de bloedstolling, activeert de leukocyten, is (lymfe) vocht afdrijvend.

Caline: remt de bloedstolling en de trombocyten. Calin zorgt er ook voor dat de wondjes nog acht tot twaalf uur open blijven zodat er veel lymfevocht kan worden afgevoerd.
 
Bdelline en Engline: hebben een remmende werking op (bacteriële) ontstekingen.

Orgelase: zorgt voor de verspreiding van andere stoffen door het weefsel. Het werkt slijmoplossend, antibiotisch, en versterkt de bloedstroom rondom de bijtplek.

Acetylcholine: is een neurotransmitter die o.a. zorgt voor de prikkeloverdracht tussen diverse zenuwcellen. Ook is deze neurotransmitter betrokken bij de darmwerking.

Collagenase: werkt als een natuurlijk antibioticum.

Hyaluronidase: is een natuurlijk smeermiddel, lijkend op gewrichtsvloeistof, maar zorgt ook dat vloeistoffen versneld kunnen worden afgevoerd.

Chymotrypsine: is een spijsvertering-sap die verantwoordelijk is voor de afbraak van enzymen en aanmaak van peptiden. Peptiden zijn aminozuren die o.a. voor de aanmaak van huid en collageen cellen zorgen en de elasticiteit van de huid bevorderden. Hierdoor wordt de huid weer strakker en littekens soepeler. Daarnaast werken ze pijnstillend en antibacterieel.

Serotin: is een stof die de aanmaak van serotonine (één van de neurotransmitters) stimuleert. Serotonine heeft o.a. te maken met onze stemmingen en gevoelens van geluk en werkt op onze gevoeligheid voor pijnprikkels.


Wat is het resultaat?
Afvalstoffen worden afgevoerd, het immuunsysteem wordt geactiveerd, de lymfatische en capillaire doorstroming verbetert, je krijgt meer energie en de pijnklachten nemen sterk af of verdwijnen.
Door deze unieke combinatie van al deze verschillende stoffen treedt verbetering van de klachten op en kan genezing optreden.

Hoe vaak wordt een bloedzuiger gebruikt?
Sinds bloedzuigers een medicinaal product zijn (2005) vallen zij onder de Europese geneesmiddelen wet waarin staat dat: 'medische producten in aanraking geweest me menselijk bloed mogen niet nogmaals voor mensen gebruikt worden'. Hier vallen bloedzuigers nu ook onder. Bloedzuigers worden dus maar een keer gebruikt.

Behandeling
De behandeling duurt ongeveer 1-1,5 uur en geeft vaak al na 1 á 3 behandelingen al een eerste positief resultaat. 
Hoeveel behandelingen er precies nodig zijn, hangt per persoon en klacht af, voor meer info kunt u contact met ons opnemen.

Doet het pijn?

Zodra de bloedzuigers vast zuigen, voelt het een beetje prikkelig aan. Na ongeveer 10 minuten gaat dit weg.

 

Zijn jullie gecertificeerd?
Ja, wij zijn gecertificeerd bij de enige erkende Hirudotherapie opleider namelijk BBEZ.

 

Voor welke klachten?

Mag iedereen een bloedzuiger behandeling onder gaan?
Nee, niet iedereen mag de behandeling ondergaan vanwege contra indicaties.

.